dilluns, 2 de juliol del 2012

Perquè no?


La selecció espanyola ha guanyat l’eurocopa. Fins aquí cap novetat.

La realitat és que no he mirat absolutament cap partit de La Roja, però els he seguit per les xarxes. D’una banda no ho he fet perquè tinc una vida massa agitada i no ho tenia com a preferència; de l’altra perquè, com sabeu tots, no és la selecció que em representa, sinó més aviat la que m’ofèn. Però això ja és una altra història.

Ahir a les xarxes socials es van llegir comentaris de tot tipus. Des dels més evidents estats de felicitat, fins a insults d’un cantó cap a l’altre i viceversa. En aquesta eurocopa hi havia tres tipus de persones: els pro-selecció, els anti-selecció, i aquesta espècie nova en estat de creixement de catalans culers, que han trobat l’excusa perfecte en la presència dels jugadors del Barça per animar una bandera que durant la resta de l’any no senten seva (o si, i han trobat en el futbol la seva sortida de l’armari particular). Aquests, per mi, són els pitjors. D’aquells que no són ni blanc ni negre, ni esquerra ni dreta. Ells, al mig, com el dijous, i atacant tot allò que els vé de gust d’un cantó i de l’altre. La comoditat de no posicionar-se massa. Els pro-selecció, tot i no compartir amb ells ni un mil·límetre de les seves idees, tenen clar què és el que defensen. I els anti-selecció sabem quins són els motius (esportius, polítics i socials) que ens han portat a no sentir-nos representats per la selecció espanyola arreu d’europa.

A banda d’això, el que més em preocupa de l’eurocopa no és la consciència de país de la gent, doncs ja sabem que això aquí és un problema in eternis. El que realment em preocupa és l’estat de bogeria eufòrica que s’ha desencadenat. Em preocupa que la selecció espanyola faci enorgullir tot un país de la seva victòria, però que, de la mateixa manera que se senten orgullosos per l’esport, la situació econòmica i social no els faci avergonyir. M’explico. Suposo que en un estat de normalitat seria lògic o evident, fins i tot seria criticable que no fos així, que tot un país celebrés ser el millor d’europa en alguna cosa. El que realment se n’hauria d’extreure és el contrast d’aquesta celebració: n’hi ha molts que no critiquem el triomf de la selecció en si, sinó que ataquem amb duresa a tota aquesta gent que surt al carrer a defensar una victòria futbolística però després no van a votar “porque la política no me interesa”, o no van a les manifestacions de defensa dels seus drets “perquè això no servirà per a res”. Si estimes al teu país, no l’estimes només esportivament parlant, i em bull la sang al veure com tota una massa de gent és capaç de mobilitzar-se per això, però no per tal de defensar els seus drets davant qui calgui. I algú em pot dir que l’esport i la política no val lligats. Però sabeu què? Anar a comprar el pa ja és política. De veritat algú creu encara fermament que no va lligat? Si és així us convido a dedicar uns minuts de la vostra vida a veure aquest documental dirigit per un molt bon amic, periodista de renom i expert en la història de l’esport que ha escrit varis llibres de la història del barça, entre d’altres, emès fa uns mesos per esport3: http://www.tv3.cat/videos/3881670/Fora-de-joc-el-documental-(sencer)

És a dir, el futbol és una preciosa manera d’evadir-se dels problemes. És esport, és competitivitat, és joc, és sentiment. Però amb el que no estic d’acord de cap de les maneres és amb que l’esport sigui capaç d’eclipsar tot el que hi ha al darrere. El dia que els carrers de Barcelona i Madrid estiguin plens en una manifestació contra la retallades dels drets de tots, el dia que el president del nostre país es quedi a gestionar un pla d’emergències per incendis, el dia que els jugadors que ens representen en tinguin prou amb deixar la imatge del seu país pels aires i donar tots els diners de les primes a causes socials, que en fan falta...llavors aquell dia hauré de callar, baixar el cap i felicitar a la selecció que sigui. Tot i que espero, tot sigui dit, que per llavors tinguem una selecció catalana, i no sigui necessari aplicar-li tots aquests retrets que, de ser necessari, els aplicaria també.

I per últim, el darrer dels motius que em preocupen de la celebració de la eurocopa és observar com la bandera espanyola encara va, a dia d’avui, estretament lligada a una ideologia feixista. És aquest un dels motius pels quals no voldré mai sentir-me identificada, a cap nivell, per uns colors que a darrera porten les taques de sang d’un genocidi tan sonat (també lingüístic i cultural) i que encara guarden moltes pinzellades d’una època negra per la història de la humanitat. Tret de la espanyola i la alemanya (i aquesta última ni així ja que allà SI que s’ha perseguit la apologia del feixisme) no hi ha cap altra bandera que encara vagi tan estretament lligada a això. I minoria? Minoria els collons, la bandera espanyola, pel simple fet de ser d'aquí, amb la seva àguila imperial, porta implícits uns valors que tots coneixem. I si algú no els coneix és que té un problema de documentació històrica, o que simplement no ha acabat la ESO.

Una vegada dit tot això, felicitar públicament als jugadors de la selecció que són d’un altre planeta, i als seus seguidors per poder gaudir d’un futbol tan espectacular i poder-ho celebrar. Realment envejo la possibilitat de sentir-se representat per una selecció que representa la teva bandera, però tot arribarà. 

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo no he animat la selecció perquè la meva és la catalana, però volia que guanyés perquè vulguem o no, aquest equip té molts jugadors catalans i del Barça. I el que no és just és desitjar-los mal, que perdin només perquè juguen a la selecció espanyola. Tot lo altre és barrejar futbol amb política.

Si guanya Espanya, els nostres -que també formen part d'aquest equip- també guanyen. Tothom sap que aquest equip està a l'Olimp gràcies a un estil i gràcies a uns jugadors que ho fan possible, i aquest estil és el que va idear Rinus Michels fa molts anys quan tenia d'alumne Johan Cruyff. Els jugadors? Els de sempre, criats a La Masia. Tot i que els gols no els han marcat els culés, aquests sense l'estil no haurien arribat.

Sense aquests jugadors La Roja perdria el toc, la possessió i tornaria a la prehistòrica fúria española.

Normalment no "seguiria" La Roja, però aquest estil que té és massa de Futbol Total. Abans tot era furia española y ara tot és futbol de toc. Quan la selecció deixi de jugar així no la miraré, perquè m'avorrirà. Jo he crescut veient un estil i tot el que no sigui aquest estil no m'agrada.

Jo formo part del quart grup, que no anima la selecció ni celebra les victòries perquè no és la seva, però vol que guanyi pels seus jugadors -i que també són els teus-.

Tot i això, tinc les mateixes ganes que tu de que Catalunya deixi de formar part d'aquest país opressor, populista, ignorant, mentider, maltractador i tan poc humà com el que és.

Ara tocarà aguantar la Caverna, la central lletera i els nazis de Punto Pelota, però no puc desitjar que Valdés, Piqué, Puyol, Alba, Xavi, Busquets, Iniesta, Cesc, Pedrito i Villa perdin. Per molt que s'enganyin, no poden viure en una mentida pensant que els títols arriben gràcies a Alonso, Ramos i al Santo (que ho fa molt bé, però els Red-blue són 1000 vegades més determinants!).

PD. i tots els que van amb aquestes banderes amb lloros i símbols feixistes demostren no han llegit més de 5 llibres a la seva vida.

J ha dit...

Defensar que hi ha jugador catalans és molt hipòcrita. A nivell futbolístic la selecció espanyola és brillant, i això no ho t'ho discutiré mai, però els jugador que estàn allà estan defensant la bandera espanyola, representen Espanya. I per molt catalans que siguin, per molt que treguin la senyera la final de partit, seria molt més fàcil si ells, que tenen tota la credibilitat i suport mediàtic, fotessin un cop a favor de la selecció catalana. Una selecció de Catalunya es menjaria espanya. Com sempre, els salvem el cul a tots els nivells, i encara ens hem de sentir orgullosos.

Entenc perfectament que com a amant del futbol, del que també me'n considero jo, segueixis un equip que té un joc tan net, i que a més te'n sentis orgullós perquè és fruit de l'equip que portes al cor. Però d'aquí a animar la selecció i a més voler que guanyi, amb la que està caient...no. Tots els que feu servir l'argument que futbol i política no va lligat, sabeu tan bé com jo que és una fal·làcia com una casa de pagès. La política ho és tot, i per suposat també l'esport.

Finalment només diré una cosa: on estava tota la gent que ahir va sortir a celebrar-ho el dia de les eleccions? És això el que em toca profundament els collons. Vivim en un país on la gent es mobilitza més per un partit de futbol que per unes eleccions que poden decidir el seu futur. I mentre les coses funcionin així, no tindràn el meu suport. Aixó i, evidentment, perquè és la selecció d'un país que NO HO OBLIDEU porta 300 anys perseguint la llengua en la que tu m'escrius, la cultura amb la que vius, i les institucions que vetllen per elles. I si ho prefereixes no cal anar tan lluny.

Per mi, abans, els meus ideals. I el dia que Espanya ens respecti la nostra llengua, les nostres tradicions, ens deixi de robar i, a més, sigui un exemple d'humanitat, civisme i cultura...després potser si em replantegi la idea que la resta del món es fixi amb nosaltres.